


Ostrołęka dołączyła do miejscowości w Polsce, które mają swoje punkty dzielenia się żywnością. Przy Miejskim Ośrodku Pomocy Rodzinie w Ostrołęce ul. gen. J. Hallera 12 zaczęła działać Jadłodzielnia.
Zasada jest prosta: do lodówki i do regału, umieszczonych na ścianie MOPR, można wkładać produkty żywnościowe i gotowe posiłki, ale odpowiednio zabezpieczone przed zepsuciem. Z kolei kto potrzebuje jedzenia, może je sobie stąd wziąć. W ten sposób ludzie dzielą się nadmiarem żywności z potrzebującymi i nie marnują jej.
W Jadłodzielni każdy może zostawić produkty, które sam mógłby zjeść i chciałby dostać. Punkt będzie czynny całodobowo i jest monitorowany. Znajduje się tu lodówka i szafka na suche i długoterminowe produkty. Można przynosić produkty oznaczone datą minimalnej trwałości – przykładowo: „najlepiej spożyć do 25.04.2025” (określenie, „należy spożyć do” wskazuje nam, do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
Warunki:
- produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach,
- wyroby i przetwory własne, np. ciasto, zupa, z naklejonym opisem i datą wykonania produktu.
Natomiast nie należy przynosić do Jadłodzielni:
- surowego mięsa,
- produktów wytworzonych z niepasteryzowanego mleka,
- potraw zawierających surowe jaja,
- produktów mrożonych,
- produktów, które przekroczyły już termin przydatności,
- produkty z oznakami popsucia, (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczko, obecność pleśni, nadgnicia),
- alkoholu.
– Zbliżają się święta wielkanocne, więc myślę, że części z państwa tych potraw na stole zostanie – mówi prezydent Ostrołęki Paweł Niewiadomski w nagraniu, w którym ogłosił tę wiadomość.
Podobne punkty działają w całej Polsce, np. w Warszawie, Legionowie, Wołominie, Markach, Białymstoku.