Ruszyła ostrołęcka Jadłodzielnia

Ostrołęka dołączyła do miejscowości w Polsce, które mają swoje punkty dzielenia się żywnością. Przy Miejskim Ośrodku Pomocy Rodzinie w Ostrołęce ul. gen. J. Hallera 12 zaczęła działać Jadłodzielnia.

Zasada jest prosta: do lodówki i do regału, umieszczonych na ścianie MOPR, można wkładać produkty żywnościowe i gotowe posiłki, ale odpowiednio zabezpieczone przed zepsuciem. Z kolei kto potrzebuje jedzenia, może je sobie stąd wziąć. W ten sposób ludzie dzielą się nadmiarem żywności z potrzebującymi i nie marnują jej.

W Jadłodzielni każdy może zostawić produkty, które sam mógłby zjeść i chciałby dostać. Punkt będzie czynny całodobowo i jest monitorowany. Znajduje się tu lodówka i szafka na suche i długoterminowe produkty. Można przynosić produkty oznaczone datą minimalnej trwałości – przykładowo: „najlepiej spożyć do 25.04.2025” (określenie, „należy spożyć do” wskazuje nam, do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).

Warunki:

  • produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach,
  • wyroby i przetwory własne, np. ciasto, zupa, z naklejonym opisem i datą wykonania produktu.

Natomiast nie należy przynosić do Jadłodzielni:

  • surowego mięsa,
  • produktów wytworzonych z niepasteryzowanego mleka,
  • potraw zawierających surowe jaja,
  • produktów mrożonych,
  • produktów, które przekroczyły już termin przydatności,
  • produkty z oznakami popsucia, (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczko, obecność pleśni, nadgnicia),
  • alkoholu.

– Zbliżają się święta wielkanocne, więc myślę, że części z państwa tych potraw na stole zostanie – mówi prezydent Ostrołęki Paweł Niewiadomski w nagraniu, w którym ogłosił tę wiadomość.

Podobne punkty działają w całej Polsce, np. w Warszawie, Legionowie, Wołominie, Markach, Białymstoku.